Apor Vilmos Katolikus Főiskola
ECDL vizsgaközpont


ECDL SELECT


Áprilisban indult az új, még rugalmasabb ECDL Select próbaüzeme: tavasz óta már 4 kötelező és 3 szabadon választott vizsgával is megszerezhető az ECDL Select bizonyítvány. A szabadon választható modulok között szerepel a két új kedvenc, a Képszerkesztés és a Webkezdő is.

A magyar kezdeményezésre az ECDL Alapítvánnyal együttműködésben kidolgozott ECDL Select lényege, hogy a csatlakozó vizsgaközpontoknál a hagyományos modulok mellett ugyanazért a regisztrációs díjért a Képszerkesztés és Webkezdő modulokból is lehet vizsgázni, ugyanakkor elhagyhatóvá válik néhány eddig kötelező modul. A vizsgaközpontok csatlakozása a Select rendszerhez folyamatos és nem kötelező, tehát elképzelhető, hogy több központban egyelőre marad a hagyományos hétmodulos rendszer. 

Amit a Selectről tudni kell

ECDL bizonyítvány továbbra is 7 sikeres vizsga teljesítéséért jár. A változás annyi, hogy ezentúl a jelenlegi 7 kötelező modul helyett 4 modul teljesítendő kötelezően:

  • Operációs rendszerek,
  • Szövegszerkesztés,
  • Táblázatkezelés és az
  • Információ és kommunikáció,
három pedig választható az alábbiak közül:
  • IT Alapismeretek,
  • Adatbázis-kezelés,
  • Prezentáció,
  • Képszerkesztés,
  • Webkezdő.

Mindez azt jelenti, hogy

az eddig külön bizonyítványként megszerezhető Képszerkesztés és Webkezdő modulok bekerültek a "standard" modulok közé, ugyanakkor elhagyható akár kettő is az eddig kötelező modulok közül;
a jelenlegi 7 modul mellett kitartókat nem éri hátrány, hiszen a szabadon választható modulok közül "visszaválaszthatók" az eredeti modulok is;
a 7 vizsga után fennmaradó két modulból is lehet vizsgázni, ez esetben a sikeres vizsga után az adott modulból önálló bizonyítvány jár, ahogyan az eddig is a Képszerkesztés, a Webkezdő (és a Select verziót nem érintő, tehát továbbra is önálló fakultatív modulként szereplő CAD) esetében működött.
Az ECDL Start változatlanul a három kötelező modulból (operációs rendszerek, szövegszerkesztés, ill. információ és kommunikáció) áll, azonban az egy szabadon választható vizsgamodul lehet akár a Képszerkesztés, akár a Webkezdő.
Az ECDL Select nem érinti a jelenleg vizsgamentességgel bizonyítványt kapókat, tehát pl. az érettségizők és OKJ-sek az érvényben lévő rendeletek értelmében továbbra is a hagyományos bizonyítványt kapják.
Akinek még nincs ECDL-je, de már van Képszerkesztés és/vagy Webkezdő bizonyítványa, annak számára az ECDL Select bizonyítványhoz ezekből a modulokból mentesség adható.

A vizsgapéldák

A Képszerkesztés és a Webkezdő modulok vizsgapéldáit a nemzetközi előírások szerint titkos feladatbázis tartalmazza. A többi modul esetében természetesen továbbra is marad a megszokott Vizsgapéldatár.

Dokumentumok

Kétféle 7 modulos bizonyítvány van: a már megszokott, illetve az ECDL Select, amelyben jelölve van, hogy az illető mely szabadon választható modulokat teljesítette.

Megváltozik a vizsgakártya tartalma: a 4 kötelező vizsga neve nyomtatva jelenik meg rajta, ezen felül három üres sor van hozzá a szabadon választható modulokra vonatkozó magyarázattal (ill. a választható modulok listájával). A szabadon választható modulok nevét a vizsgaközpont vezeti fel a kártyára, az adott vizsga teljesítésekor. Aki már rendelkezik "régi" kártyával, de Select bizonyítványt szeretne, annak kártyájára a vizsgaközpont pótlólag felvezeti a hiányzó modul(oka)t.

Regisztrációs díjak

Az ECDL Select vizsgakártya ára megegyezik a jelenleg érvényben lévő ECDL-vizsgakártya árával (7500, diákoknak 5500 Ft.)

ECDL Select vizsgakártya

alapdíj: 7500 Ft
általános és középiskolás, valamint a felsőoktatási intézményekben tanuló-, diákigazolvánnyal rendelkező, nappali tagozatos hallgatók számára: 5500 Ft (csak a diákakcióhoz csatlakozott vizsgaközpontoknál érvényes)
teljes vizsgamentességet élvezők számára: 10.000 Ft
teljes vizsgamentességet élvező diákok számára: 8000 Ft